0
В корзині немає товарів

Інтер'єр в стилі модерн: плавна натуральна революція

Італійський ліберті, німецький югендстиль, американський тіффані, французький ар-нуво, швейцарський ялиновий і австрійський сецессіон — це все він, великий і прекрасний модерн. «Сучасний» стиль був на піку популярності понад 100 років тому, але досі не втратив актуальності. М'яка асиметрія ліній, натуральні матеріали і функціональність всіх елементів — революційні ідеї рубежу 19-20 століть сьогодні стали практично класикою.

«Матеріальна база» стилю модерн

Формування модерну стало відповіддю на стильовий  безлад, що панував в ті роки. Різні напрямки об'єднувалися, мутували та часом породжували несмак. А стиль ар-нуво, що поклав цьому край, з одного боку, змінив правила гри, а з іншого — зробив це не тільки з новаторських, але і традиціоналістських позицій.

Щодо матеріалів, то акцент тут на натуральності. Тому балом заправляє дерево, а в якості почесних гостей — метал і скло. Знайдеться в такому інтер'єрі місце і для текстилю. У кожного матеріалу свої завдання:

  • Дерево. У фаворі бук і дуб. Паркет, шафи, столи, стільці, стінові панелі — цей матеріал актуальний скрізь. Дуже важливо не приховати, а підкреслити його природний малюнок.
  • Метал. Йдеться насамперед про ковані вироби, починаючи з решіток та закінчуючи рамами для дзеркал.
  • Скло. А саме — кольорові вітражі. Це одна з найбільш яскравих рис стилю. Ними можна прикрасити вікна, стулки шаф і поруччя сходів. Дрібні елементи декору теж можуть бути скляними.
  • Текстиль. М'які меблі повинні носити вбрання не зі шкіри та тим більше не з дерматину. Стриманій натуральності цього стилю відповідають тканинні оббивки.

Вимоги до палітри

Кольорова схема покликана ще більш гармонійно об'єднати всі елементи інтер'єру. Тому обов'язковий один відтінок, що домінує, і ще декільком можна відвести істотні ролі. Ключове правило — ніяких яскравих відтінків: строкатості цей стиль не любить. До головного і додаткових відтінків потрібно підходити по-різному:

  • Основна кольорова гама. Неважливо, виберете ви шпалери, фарбування або тинькування, — слід віддати стіни, стелю та меблі в її повне розпорядження. Оптимальним вибором стануть пісочний, коричневий, бежевий, персиковий, а також світлі відтінки блакитного і салатового. Все це, зрозуміло, в приглушеній версії. За класичний білий краще молочний або перловий.
  • Додаткові кольори. Спокійні варіації фіолетового, бордового, оливкового, бронзового, сріблястого, пурпурного — ось ваші колористичні інструменти для створення акцентів. Але не захоплюйтеся цим процесом. Додаткові відтінки актуальні хіба що в декоративних дрібницях і елементах освітлення.

І, само собою, ніякого чорного. Курс на поміркованість і спокій ще не привід принести в інтер'єр похмурість.

Особливості освітлення

Успішна реалізація модерну неможлива без грамотного використання природного і штучного освітлення. Головне завдання — зробити його достатнім, але не занадто яскравим. В ідеалі вдень ​​приміщення повинно задовольнятися виключно сонячним світлом.

У кожній кімнаті має бути підвісна люстра. Не помпезна, але досить ефектна. Оскільки світло від неї повинно бути приглушеним, однією лише люстрою можна обійтися хіба що в приміщеннях скромних розмірів. У всіх інших випадках доведеться покликати на допомогу настільні лампи, торшери та бра, щоб не залишити темряві шансу.

Освітлювальні прилади в дусі модерн — це в першу чергу принципова відсутність прямих ліній і гострих кутів. Нудні стійки часто поступаються місцем основам у вигляді вишуканих статуй. А плафони та абажури потребують прикрашання квітковим орнаментом.

Вибір меблів

Ще одна особливість модерну — в прагненні до простору. Тому не слід захаращувати приміщення меблями без вагомої причини. Обмежтеся тими, що допомагають правильно організувати простір і постійно використовуються. Меблі епохи ар-нуво компактні, функціональні та обходяться майже без прямих ліній. Є й інші вимоги:

  • Корпусні. По можливості віддайте перевагу вбудованим шафам. Масивні стінки виявляться не до речі. Фарбувати дерево не прийнято — тільки полірувати, щоб підкреслити його природну красу. Зате можливостей декору дуже багато: починаючи з кольорового скла і перламутру, а закінчуючи вставками з металу і слонової кістки.
  • М'яка. В якості, оббивки підійдуть бавовна, шенил, велюр, плюш і азур. Саме останньому і віддайте перевагу, оскільки практичність актуальна в будь-якому стилі. Традиційні дивани передбачають підлокітники з гнутої деревини, а крісла і стільці — високі ніжки. Втім, сучасний модерн вже не настільки вимогливий до цих деталей.

Вдалі аксесуари та елементи декору

Стиль модерн в інтер'єрі — як раз той випадок, коли свита робить короля. Деякі рішення вже були мимохіть згадані, і все ж розповімо про них детальніше:

  • Статуетки. Тут ваша фантазія практично не обмежена. Ці елементи декору можуть бути навіть частково химерними. Але перш за все зверніть увагу на тему флори і фауни.
  • Розпис. Можете, звичайно, обмежитися просто витонченими плавними лініями, але особливо цей стиль небайдужий до квіткових орнаментів. Скрізь: від шпалер до абажурів.
  • Вітражі. У модернових інтер'єрах їх багато не буває. Вікна та перегородки, двері та меблі, світильники та навіть статуетки — все це вони готові прикрасити за законами жанру.
  • Подушки. Цей стиль передбачає не тільки фігуральну, але і саму що не є натуральну м'якість. Перебільшити у вас навряд чи вийде.
  • Дзеркала. Віддайте перевагу круглим або взагалі нестандартним формам. А виготовлене ​​на замовлення обрамлення — відмінний спосіб проявити індивідуальність.

На закінчення

Ось такий він, стиль модерн, завдяки якому колись зухвалі рішення сьогодні вважаються поважною класикою. Втративши за століття свою революційність, він, однак, залишається актуальним. Адже мало який стиль настільки гармонійно підпорядковує всі аспекти однієї-єдиної ідеї — подарує вам справжній комфорт.

Фото інтер’єру в стилі модерн

Поділитися з друзями: