0
В корзині немає товарів

Як облаштувати кімнату підлітка: рецепт продуктивності і взаєморозуміння

Порозумітися з підлітком складно, але не настільки, як йому з самим собою. Вже не дитина, але ще не дорослий, він потребує батьківської поваги та розуміння. Делікатний підхід необхідний навіть при оформленні його кімнати. Якщо зробите все правильно, підсумком ремонту стане не тільки стильні та функціональні умови, а й зміцненні сімейні зв'язки.

З чого почати?

Ще недавно ви самі вибирали оформлення. Спираючись на стать дитини і її хобі, але перш за все — на власний смак. Як тільки ваше чадо увійшло в перехідний вік, прийшов час змінити стратегію:

  • З'ясуйте її вподобання. Добре, коли дитина точно знає, чого хоче, і може це докладно описати. Але ніхто не народжується дизайнером інтер'єру. Тому вбийте в пошуковий рядок щось на кшталт «сучасний дизайн спальні для підлітків» і разом погортайте фото. На прикладах простіше зрозуміти, що подобається, а що ні.
  • Не сперечайтеся. Зрештою, це його, а не ваша кімната. Не готові змиритися з деякими з побажань — м'яко направте підлітка в потрібний напрямок. Використовуйте раціональні доводи та не здумайте тиснути авторитетом. «Буде по-моєму, тому що я так сказав» — шлях в нікуди.
  • Дозвольте йому брати участь. Якщо почали з дизайн-проекту, попрацюйте над ним разом або хоча б врахуйте правки юного замовника. Вирішили облаштувати підліткову кімнату стихійно, чи не продумуючи все наперед, — залучіть сина або доньку до вибору планування і декору.

Який стиль вибрати?

Той, що відповідає побажанням дитини. Але в пріоритеті все ж спокійні сучасні напрямки без агресивних елементів. Навіть якщо ваше чадо захоплено серіалами про вампірів і вважає за краще все чорне, інтер'єр підліткової кімнати в стилі середньовічної готики — явний перебір. На відміну від:

  • Модерну. Прагнення до природних, несиметричних форм і плавних ліній в поєднанні з натуральними матеріалами (перш за все деревом) — це чи не запорука затишку? Пастельні відтінки діють заспокійливо, а рідкісні яскраві акценти (аж до кислотних) не дозволяють нудьгувати та натякають на юнацьке бунтарство.
  • Хай-тека. Він годиться не тільки для офісу. Чітка геометрія ліній, втілена в склі, пластику та металі, до того ж все це з упором на функціональність. Сучасний ігровий комп'ютер найкраще поєднується саме з цим стилем.
  • Класики. Зрозуміло, в її сучасному прочитанні. Мармурова підлога і колонади залиште резиденцій політиків. А ось картини, витончені світильники та штори з ламбрекенами, приправлені м'якою кольоровою гамою, напевно припадуть до смаку юним леді. Та й багатьом юним джентльменам теж.
  • Попарт. Дитя масової культури, цей епатажний стиль поєднує здорову функціональність з безумством декору. Графіті та колажі, помітна палітра і взагалі все незвичайне — такий креативний яскравий інтер'єр підкреслює індивідуальність господаря і штовхає його до творчих звершень.

Як правильно зонувати кімнату?

У цьому віці чіткий поділ простору на функціональні зони здає позиції. Але лише для того, щоб взяти переконливий реванш, коли дитина подорослішає і влаштується на роботу. А поки йому неможливо заборонити ні базікати з друзями, валяючись на ліжку, ні використовувати навчальний ПК в першу чергу для розваг.

І все ж правильно облаштувати кімнату підлітка — значить створити щонайменше 4 ключові точки:

  • Спальне місце;
  • Навчальний куточок;
  • Зону для зберігання речей;
  • Місце для відпочинку.

На що звернути увагу при підборі меблів?

Щоб інтер'єр підліткової кімнати був по-справжньому функціональним, ретельно підійдіть до вибору як мінімум цієї трійці:

  • Робочий стіл. Переконайтеся, що стільниця досить простора і не боїться ударів, подряпин, пролитого чаю і високих температур. Іншими словами, що вона виконана з дерев'яних плит CLEAF або EGGER. Ще один маст-хев — регулювання по висоті. Тінейджери ростуть вже не так швидко, але правильна поза для них так само важлива, як і в молодших класах.
  • Ортопедичне крісло для підлітка. Головний критерій вибору — ступінь захисту. Правильні моделі стабілізують не тільки поперек, але також грудний, шийний і куприковий відділи хребта, а ще таз. Вимагайте сертифікати, що підтверджують, що ці меблі розроблені медиками. Але надійність механізмів, наповнювача та оббивки теж з під уваги не втрачайте.
  • Диван. Не всяка кімната для підлітка настільки простора, щоб вмістити і його, і ліжко. Найчастіше він служить менш габаритною альтернативою. Вимоги прості: міцний каркас, довговічний наповнювач і оббивка, яку легко чистити (наприклад, екошкіра або антара).

На закінчення

Спершу ви приймали всі рішення за нього. Але чим старша дитина, тим менше ваша роль в його житті. Навіть в тому, що стосується оформлення кімнати. Навчіться поважати його вибір, навіть якщо стиль і розставлення меблів здаються дивними. Головне — щоб інтер'єр не шкодив здоров'ю і продуктивності.

Фото сучасної кімнати тінейджера

Поділитися з друзями: