0
В корзині немає товарів

Як облаштувати офіс відповідно до фен-шуй: древнє знання на службі сучасного бізнесу

Наукова спільнота не жалує цю даоську практику організації простору. Але вірність традиціям ще нікому не заважала. Особливо, якщо це традиції одного з найдавніших і наймудріших народів світу. Тим більше, що офісний фен-шуй аж ніяк не суперечить законам ергономіки та створює не екзотичний китайський, а наш, український затишок. Зрештою, що ви втрачаєте? Нічого. А придбати можете доброчинну атмосферу в колективі та фінансове процвітання.

Як правильно вибрати офіс?

Китайські мудреці переконані, що будь-який успіх можливий лише в гармонії з потоками енергії ци. Йти проти них — значить протистояти самій природі. Щоб точно з нею порозумітися, переконайтеся, що приміщення майбутнього офісу:

  • Не є сусіднім з несприятливими місцями. Наприклад, в'язницею, лікарнею, кладовищем або зруйнованим будинком. Аура в'янення не найкращий союзник на шляху до процвітання. Атмосфера печалі передається співробітникам — і вмотивованість змінять нервові зриви.
  • Знаходиться в будівлі традиційної форми. Звичний паралелепіпед — найкращий вибір. Неодмінно без виступаючих карнизів: вони тягнуть за собою фінансові проблеми. Наприклад, в будівлі-піраміді циркуляція енергії ускладнена. Те ж стосується і будь-яких будинків на галасливих перехрестях.
  • Виграшно розташоване в самій будівлі. Якщо вхідні двері знаходиться якраз навпроти дверей в інший офіс, в кінці коридору, «дивиться» на ліфт або сходи, двічі подумайте перед орендою. Гараж або метушливе приміщення поверхом нижче теж привід підшукати варіант, де потокам енергії ци в офісі нічого не завадить.

Як облаштувати офісне приміщення?

Від чого залежить бажання працювати та успіх у всіх корпоративних починаннях? Філософія фен-шуй дає однозначну відповідь: від планування та облаштування робочого місця в офісі. Щоб енергетичні потоки працювали на вас, обов'язково зверніть увагу на:

  • Форму кабінетів. Оптимальна — квадратна або прямокутна. Відсутність одного з кутів порушує гармонію, а значить, може спричинити проблеми. Залежно від сторони світу, де повинен був знаходитися відсутній кут, вони різні: від фінансових невдач і сімейних негараздів до пліток і важких хвороб.
  • Кольорову гаму. Фен-шуй для бізнесу наказує зупинитися на спокійних: кремовому, коричневому і блідо-зеленому відтінках з рідкісними вкрапленнями жовтого і помаранчевого, а в кабінеті керівника — ще й золотого або срібного. Згідно з даоським віруванням, ці кольори уособлюють працьовитість, лідерство і багатство.
  • Картини. Стародавня філософія і її сучасне трактування нічого не говорять про художню манеру, зате регламентують зміст. Гірська вершина, птиця в небі, банківська будівля символізує прагнення до успіху. Водні пейзажі — марність зусиль. Руїни — швидкий фінансовий крах.
  • Рослини. Неодмінно живі. Уособленням фен-шуй в офісі стало грошове дерево (воно ж товстянка). Але чайна троянда, фіалка, бегонія і хризантема теж створюють позитивну ауру. Головне, щоб зелені помічники були доглянутими.
  • Дзеркала. Людина з давніх-давен вбачала в них щось магічне. Прямокутні або овальні дзеркала в повний зріст відражають негативну енергетику. Але їх надлишок може мати зворотний ефект. Не купуйте дзеркала в формі триграм. Не володіючи цією езотеричною зброєю, легко нашкодити собі.

Як правильно вибрати та розставити меблі?

У майстрів фен-шуй офісу і на цю тему є невеликий звід правил:

  • Вибір меблів. У пріоритеті симетричний дизайн, світлі тони (чорний протипоказаний) і класичні форми (квадрат або прямокутник). Стіл має бути міцним і масивним, а крісло — комфортним і з високою спинкою. Шафи та стелажі краще вибрати закриті: велика кількість папок і документів на очах створює атмосферу рутини, а значить, віддаляє співробітників від робочих звершень.
  • Розставлювання меблів в офісі. Не рекомендується розміщувати стіл навпроти дверей і вікна (ні лицьовою, ні тильною стороною): це позбавляє сил. Кілька робочих місць суворо один напроти одного зароджують конфлікт. Вирішення цього завдання — розташувати столи в кутках приміщення, по діагоналі від вхідних дверей.

Яка роль сторін світла і восьмикутника багуа?

Якщо розділити план всього офісу або кожного кабінету на 3 рівні частини по горизонталі та вертикалі (проводячи лінії строго з півночі на південь і з заходу на схід), вийде 9 сегментів. Це триграми та центральна частина восьмикутника багуа. Їх можна активувати даоськими талісманами. Кожна з частин відповідальна за один з аспектів нашого життя:

  • північна — за кар'єру;
  • північно-східна — за мудрість;
  • східна — за сім'ю;
  • південно-східна — за достаток;
  • південна — за суспільне визнання;
  • південно-західна — за любов і шлюб;
  • західна — за творчість;
  • північно-західна — за подорожі;
  • центральна — за здоров'я.

Зрозуміло, власників бізнесу найбільше цікавлять сектора кар'єри, достатку і творчості. Посилити ці аспекти простіше простого. У першому випадку розташуйте у відповідній зоні акваріум або статуетку черепахи. У другому — грошове дерево, триногу жабу або китайські монетки, перев'язані червоною стрічкою. У третьому — металеві дзвіночки.

На закінчення

На древні знання сподівайтеся, але самі не зволікай. Талісмани заледве замінять грамотне бізнес-планування, а правильне розташування меблів — професіоналізм HR-відділу. Але даоська філософія може стати відмінною підмогою для вашого успіху. Адже в бізнесі, як і на війні, всі засоби хороші. Вперед!

Фото сучасного офісу по фен-шуй 

Поділитися з друзями: