0
В корзині немає товарів

Все для концентрації: як організувати робоче місце диспетчера

Від його уважності залежить збереження цінного майна, а часом навіть здоров'я і життя інших людей. Від його здатності швидко приймати рішення — величина збитків в аварійних і критичних ситуаціях. Самі ж ці якості залежать не тільки від професіоналізму диспетчера, а й від його робочого місця. Як зробити, щоб воно допомагало в його відповідальній справі? Слідувати наших рекомендацій.

Які головні принципи організації робочого місця диспетчера?

Вдивлятися в трансляції з камер спостереження в гіпермаркеті та відстежувати роботу реактора на атомній електростанції — зовсім різні завдання, чи не так? А назва професії однакова — диспетчер. Є в цих заняттях ще дещо однакове — правила облаштування робочого місця:

  • Все необхідне — під рукою. Що стосується площі робочого простору, то необхідний компроміс між простором і швидкістю доступу. Між легкістю зчитування даних і щільністю розміщення обладнання.
  • Тільки якісна техніка. Від моніторів до засобів зв'язку — в цьому ланцюзі немає місця слабким ланкам. Мова не тільки про апаратну, а й про програмну складову. Якщо ПО дає збої або працює надто повільно, потрібно вжити заходів.
  • Ергономіка — понад усе. Від освітлення і кондиціонування до підбору правильних меблів — вплив ергономіки робочого місця на продуктивність вже давно беззаперечний факт.

Як не помилитися з вибором меблів?

В цьому плані робоче місце диспетчера не надто відрізняється від приміщення, в якому працює звичайний офісний працівник. Меблі ті ж: крісла і столи. І вимоги до них схожі. Крім значного розміру, що дозволяє вмістити все необхідне обладнання, обов'язковий атрибут — змінна висота стільниці. Без цього про комфорт, а значить, і про повну зосередженість не може бути й мови.

Вибрати правильне ергономічне крісло ще складніше. Переконайтеся, що воно має:

  • Продуману систему підтримки. В ідеалі — таза і всіх відділів хребта. Справа не тільки в підвищенні порогу втоми і свободи від болю. Стабілізація грудного відділу — це ще й запорука глибокого дихання. А значить, насичення мозку киснем. Від цього залежить і уважність, і швидкість реакції.
  • Пружний наповнювач. Особливі форми спинки і сидіння покликані задавати тілу анатомічно правильну позу. Якщо те, що приховано під оббивкою, втрачає форму під вагою сидячої людини, про ортопедичний ефект можна забути. Найгірший вибір — синтепон і поролон. Кращий — суцільнолитий пористий каучук.
  • Десятки налаштувань. Всі люди різні, а комфорт — справа індивідуальна. Тому можливість налаштувати під себе кожен сантиметр диспетчерського «трону» аж ніяк не надмірна. По-справжньому ортопедичні моделі хизуються більш ніж 40 регулюваннями. Якщо їх значно менше, варто двічі подумати перед покупкою.

На закінчення

Диспетчерська служба не завжди небезпечна, але неодмінно важка. Щоб полегшити її, знадобиться робоче місце обладнане з урахуванням всіх ергономічних параметрів. Пам'ятайте: шлях до максимальної пильності і концентрації лежить через комфорт. Від людей цієї професії дуже багато залежить, щоб на ньому економити.

Фото робочого місця диспетчера

Поділитися з друзями: